Sluiten

Categorieën

Filters
  Woensdag 20 Mei 2020

  Het juiste bier bij eten: zo combineer je bier en eten

  De tijd van gieten is ingeruild voor genieten. Geen kratten pils meer en snacks uit de frituur, maar een proefavondje met een paar lekkere biertjes en bijpassende hapjes. Eten combineren met bier op de juiste manier!

  Eten combineren met bier kan op drie verschillende manier. Daar is een mooie ABC-methode voor. De A staat voor accent, de B voor brug en de C staat voor contrast.

  Accent: wil zeggen dat je een smaak kan versterken door zoet eten met een zoet biertje te combineren. Denk aan een toetje met een dubbel of een quadrupel.

  Brug: sommige smaken liggen bij elkaar in het verlengde. Er is een reden waarom je een citroen bij je schnitzel krijgt in Oostenrijk. Dus een zoute burger combineren met een lekkere IPA.

  Contrast: kaas is perfect te combineren met bier. Je krijgt vaak een zoete port bij een heftige blauwe kaas, maar die port kan je prima inruilen voor een fijne zoete quadrupel.

  Welk bier bij welk eten?

  Het makkelijkste is om smaken te zoeken die elkaar versterken. Zo kan je eigenlijk nooit fouten maken. Als je een mooi stuk vlees op de bbq hebt liggen, dan is een zoeter bier een perfecte optie. Denk hierbij aan een tripel of een amber bier.

  Maak je een lekkere burger en wil je liever een wat frisser biertje? Dan is een IPA een goede optie. De bitterheid en de hop staan mooi in contrast met het zoute en hartige van de burger.

  Wil je een lekkere pittige snack tussendoor? Dan is een lager (pils) je beste vriend. Bij pittig eten kan een te bitter bier en een te hoog alcoholpercentage de pittigheid versterken. Lagers zijn hier voor ons de perfecte uitkomst. Het zal je verbazen hoe goed een craft lager kan smaken.

  Karakters

  Om je een beetje houvast te geven tijdens het samenstellen van je bier bij je eten, hebben we hieronder een lijstje gemaakt met de karakters van de verschillende bierstijlen.

  LagerLichtbitter en lichtzoet
  WitbierLichtzuur en kruidig
  BlondLichtzoet en fruitig
  AmberZoet en moutig
  TripelZoet, kruidig en fruitig
  IPABitter, fris en fruitig
  Lambic/geuzeZuur
  Dubbel/quadrupelZoet en alcoholisch
  StoutBitter, koffie en chocolade

  News & updates

  Recente artikelen