Gratis verzending vanaf €50,-Werkdagen voor 17:00 uur besteld, morgen in huis
Werkdagen voor 17:00 besteld, morgen in huis

Speciaalbieren zijn enorm populair en de trein lijkt pas net op stoom te komen. Mensen verlangen steeds meer naar ambacht en het gieten wordt vervangen door genieten. Een IPA bier is een goed voorbeeld van een ambachtelijk speciaalbier wat enorm in populariteit is gestegen. Maar wat is een IPA nou eigenlijk, waar komt de naam vandaan en wanneer krijgt een biertje de titel “India Pale Ale”.

Wat is een IPA bier?
Een IPA is een Engelse biersoort die wordt gebrouwen met extra hop. Dit zorgt niet alleen voor meer smaak, maar geeft ook extra bitterheid aan het bier. Dankzij de verschillende soorten hop is een IPA vaak fruitig en fris van smaak. Dit neemt wat van de bitterheid van het bier weg en maakt het een heerlijk biersoort voor elk seizoen. De gemiddelde IPA heeft een relatief lage alcoholpercentage van 4 a 7% en is blond van kleur.

Waarom IPA?
IPA staat voor India Pale Ale en heeft zijn naam te danken aan de tijd dat Engeland nog veel overzeese koloniën had. Het bier werd specifiek gebrouwen voor de Oost-Indische Compagnie en moest dus langer houdbaar zijn. Deze langere houdbaar was nodig om de tijd te overbruggen van het brouwen naar de overzeese soldaten. Deze houdbaarheid werd bereikt door extra hop toe te voegen aan het bier. Hop heeft namelijk een conserverende werking. Tegenwoordig is het aan te raden om je IPA bier zo snel mogelijk op te drinken. Hoe verser een India Pale Ale is hoe beter je de fruitige smaken van het hop kunt proeven.

Verschillende stijlen IPA bier
Om het nog makkelijker te maken allemaal bestaan er ook nog eens verschillende soorten IPA. Je bent misschien al een keer verast door een Black IPA ook wel Cascadian Dark Ale genoemd of door een NEIPA, DIPA of TIPA. Allemaal variaties met een eigen persoonlijkheid. Hieronder vind je alle soorten IPA bier en hun karakters.

India Pale Ale
Laten we beginnen met de klassieker en de meest voorkomende variant, de India Pale Ale. Deze bierstijl is van origine Engels, maar is in de jaren 80 ook erg populair geworden in Amerika. Een IPA bier zit vol met hop wat voor de fruitige en volle smaak zorgt. De “standaard” India Pale Ale heeft een aantal variaties:

English IPA: deze traditionele IPA’s hebben vaak een wat meer aardse en bloemige aroma’s. Dit in combinatie met het mout geeft de bieren het typische Engelse karakter.
American IPA: de wat meer moderen kijk op de IPA. Hier word de focus veel meer op de hop gelegd, waardoor het karakter van het bier enorm fris en fruitig word. Meestal voorzien van citrus, ceder en tropische smaken.

Session IPA
Een session India Pale Ale heeft meestal een vrij laag alcoholpercentage. Dit doet niet af aan de smaaksensatie van de bieren, maar betekend wel dat je er wat meer van kunt drinken ;). Een Session IPA kan al beginnen met een alcoholpercentage van maar 2,5%.

DIPA
Net zoals je een dubbel, tripel of quadrupel biertje hebt, heb je ook een dubbele India Pale Ale. Een DIPA word ook vaak een Imperial IPA genoemd en heeft vaak een wat hoger alcoholpercentage. Denk aan zo’n 7-12% met een hogere bitterheidsgraad (IBU). Het zijn bieren met een hoog gehalte hop en mout, wat zorgt voor een waanzinnige smaaksensatie.

TIPA
Hier kan je het woordje dubbel vervangen voor tripel en dan ben je een heel eind. Een TIPA is niet iets wat je vaak tegen zult komen, maar ze bestaan wel. Zo heeft Jopen een heerlijke TIPA die zeker de moeite waard is. Er bestond zelfs een quadrupel IPA van Brewdog met een alcoholpercentage van 20%. Hij zal in een flesje van 110ml en was zeker de moeite waard.

NEIPA
NEIPA staat voor New England IPA en is een hommage aan de, je raad het al, New England IPA. Deze IPA’s zijn lichter, fruitiger en troebeler dan de oorspronkelijke IPA.

Black IPA
Deze donkere IPA word ook wel Cascadian Dark Ale genoemd en heeft zijn kleur te danken aan het geroosterde mout. Toch zijn de kenmerken van een IPA duidelijk herkenbaar in een Black IPA.

Updating…
  • Geen producten in je winkelmand.